Ben je programmeur?

Waarom QA engineers onmisbaar zijn

Een foto die past bij dit blog artikel.
Een foto van de auteur van dit artikel

Celine Jilesen

2024-08-27

In een tijdperk waarin technologieën zich razendsnel ontwikkelen en software steeds complexer wordt, is Quality Assurance (QA) onmisbaar voor het waarborgen van de kwaliteit van softwareproducten. QA is een cruciaal onderdeel van elk ontwikkelingsproces dat ervoor zorgt dat software voldoet aan de gestelde eisen en vrij is van fouten voordat deze op de markt komt, en speelt hierdoor een sleutelrol in het succes van elk softwareproduct. Deze blog gaat dieper in op de essentiële rol van QA in softwareontwikkeling.

Wat is Quality Assurance (QA)?

Quality Assurance in softwareontwikkeling verwijst naar het systematische proces van het controleren of de software voldoet aan de vereiste specificaties en of het eindproduct vrij is van fouten. Het testen van QA start al bij de conceptfase en loopt door tot na de release van de software. Voorbeelden hiervan zijn functionele tests, systeemintegratietests, en gebruiksvriendelijkheidstests. QA helpt bij het vaststellen van normen, procedures en controls die de kwaliteit gedurende het gehele ontwikkelingsproces waarborgen. Het uiteindelijke doel van QA is om een softwareproduct te verzekeren dat niet alleen aan de klantverwachtingen voldoet, maar deze overtreft.

De sleutelrol van QA engineers in een softwareontwikkeling team

QA engineers (of simpelweg software testers) spelen een onmisbare rol in elk softwareontwikkeling team. Zij zijn degenen die verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van uitgebreide tests om eventuele bugs of problemen in de software op te sporen voordat het product wordt gelanceerd. Deze software testers gebruiken diverse tools en technieken om de functionaliteit, performance, security en compatibiliteit van software te beoordelen. Hoewel softwareontwikkelaars cruciaal zijn voor het bouwen van de software, is het niet ideaal dat zij de enigen zijn die de code testen. Softwareontwikkelaars zijn mogelijk bevooroordeeld ten opzichte van hun eigen werk en kunnen over het hoofd zien wat een frisse blik direct zou opmerken. QA testers brengen objectiviteit in het proces; zij benaderen de software vanuit het perspectief van de eindgebruiker en zorgen voor een onafhankelijke evaluatie van de functionaliteit en prestaties. Hun expertise helpt niet alleen om kostbare fouten later in het ontwikkelingsproces te voorkomen, maar zorgt er ook voor dat het eindproduct van de hoogste kwaliteit is.

Waarom QA testing onmisbaar is

1. Verhoging van productkwaliteit

QA waarborgt dat elk product dat de ontwikkelingsfase verlaat, aan strenge kwaliteitsnormen voldoet, wat resulteert in een betrouwbaar en stabiel product.

2. Kostenbesparing en risicominimalisatie

Fouten die laat in het ontwikkelingsproces, of zelfs na de release, worden ontdekt, zijn vaak veel lastiger en kostbaarder om te herstellen. QA testing helpt deze problemen vroegtijdig op te sporen, wat resulteert in lagere correctiekosten en minder resources die besteed worden aan post-release patches.

3. Compliance en beveiliging

In veel sectoren zijn er strenge regels voor softwarekwaliteit en -beveiliging. QA is essentieel voor het naleven van deze regelgeving en het beveiligen van gebruikersdata, waardoor juridische problemen vermeden kunnen worden.

4. Verhoogde klanttevredenheid

QA testing speelt een directe rol in het verzekeren van een positieve klantervaring door te garanderen dat de software vrij van irritante bugs en prestatieproblemen is. Door deze foutloze werking helpt QA bij het opbouwen van een goede reputatie bij de klanten, wat leidt tot verhoogde tevredenheid en loyaliteit.

5. Snellere marktintroductie

Een gestroomlijnd QA-proces versnelt de ontwikkelingscyclus door snelle feedbackloops en gestroomlijnde communicatie tussen ontwikkelaars en testers. Dit leidt tot snellere product releases en een competitief voordeel in de markt.


Toegenomen vraag naar gespecialiseerde QA engineers

Met de complexiteit van moderne software neemt de vraag naar gespecialiseerde QA engineers toe. Bedrijven zoeken naar software testers die niet alleen vaardig zijn in traditionele testtechnieken, maar die ook ervaring hebben met de nieuwste testautomatisering tools en -technologieën. Deze QA engineers zijn essentieel om de agile en snelle levering van softwareproducten te ondersteunen, een vereiste in de snel veranderende digitale wereld.


Quality Assurance is een integraal onderdeel van softwareontwikkeling dat niet over het hoofd gezien mag worden. Het inhuren van bekwame software testers is een investering die zich vele malen terugbetaalt door de verhoogde kwaliteit van het product en klanttevredenheid, en de vermindering van risico's en kosten.


Bij Kojac begrijpen we het belang van kwalitatief hoogwaardige software en helpen we u graag bij het vinden van de perfecte QA engineer. Of u nu tijdelijke ondersteuning nodig heeft voor een project of op zoek bent naar langdurige samenwerking, wij staan klaar om u te voorzien van getalenteerde student developers die uw softwareprojecten naar een hoger niveau tillen.


Niet op zoek naar een QA tester, maar naar een developer of data analist? Ook dan helpen we je graag verder.

Op zoek naar een flexibele ontwikkelaar?

Kojac staat voor je klaar. Neem contact met ons op!

Contact